In het nieuwe islamitisch centrum Takwa bij de entree van Culemborg worden verschillende historische elementen van de Lekstad verwerkt, zoals stadhuis en watertoren. Voordat kan worden gebouwd moeten echter eerst de restanten van het oude, afgebrande zwembad worden gesloopt. Vandaag zijn de werkzaamheden van start gegaan.

En daar is voorzitter Hassan Barzizaoua van de Takwa-moskee maar wat blij mee. Eindelijk kan volgens hem de zwarte bladzijde worden omgeslagen. ,,Niet alleen wordt het puin geruimd, maar zo verdwijnt ook langzaam de herinnering aan de avond van 28 december toen het gebouw afbrandde. We kunnen weer vooruit kijken.”

‘Takwa wenst de scholieren een geslaagd eindexamen’ staat op het spandoek dat de afgelopen weken was bevestigd op de hekken rond de bouwval. Sloopbedrijf Maarten Uphof heeft de afgelopen weken veel voorbereidingen getroffen, maar de eigenlijke ontmanteling is bewust uitgesteld tot de examens op de vlakbij gelegen locaties van openbare regionale schoolgemeenschap Lek en Linge achter de rug zijn.

Maart 2019 gereed

,,De sloop en het veilig maken van de omgeving zal ongeveer twee maanden in beslag nemen,” kondigt Barzizaoua aan. ,,Ik hoop dat we snel met de bouw kunnen starten. De bedoeling is dat het nieuwe centrum in maart 2019 gereed is.” De sloop wordt overigens uitgevoerd door een Culemborgs bedrijf. ,,We werken het liefst met lokale ondernemers,” zegt de voorzitter.

Rond 9 juni, een exacte datum volgt nog, wil hij de buurt voor een iftar uitnodigen, de traditionele avondmaaltijd tijdens de ramadan. ,,Dan willen we hen informeren en hopen we ook inspiratie op te doen voor de definitieve afwerking van het gebouw.” Het gebouw, dat vooralsnog de naam ‘islamitisch centrum Takwa’ draagt, moet multifunctioneel worden. Naast een gebedsruimte is er plek voor tal van andere activiteiten.

De fondsenwerving voor de nieuwbouw loopt onverminderd door. ,,Straks gaan we weer een benefiet houden tijdens een livestream. We krijgen op allerlei manieren hulp. Mensen geven niet alleen geld, maar bieden ook hun diensten aan.”

Bron: http://www.ad.nl/utrecht/examens-voorbij-sloop-oude-zwembad-culemborg-kan-beginnen~adfe91b2/